Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 
Kemaskini Pada: 19 Nov 2017
Versi 8.0.2c

Please scan QR Code

Sila imbas Kod QR 

untuk paparan mobil

 for mobile view
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami:

Alamat:
Jabatan Pertanian Sarawak, Tingkat 7, 12-14, 16-17, Menara Pelita,
Jln. Tun Abdul Rahman Yakub, Petra Jaya, 93050 Kuching, Sarawak

No. Telefon:  082-441000  
No Faks      :  
082-447639 (Pejabat Pengarah), 
                        082-446039 (Sumber Manusia)

Emel : 

Piagam PelangganPiagam Pelanggan

(Pindaan Jun 2012)

Kami adalah komited untuk menyediakan produk dan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan kami melalui bidang perkhidmatan teras seperti berikut:

1. Pemohon akan dimaklumkan tentang keputusan permohonan bagi Projek Pembangunan Pertanian dalam tempoh sembilan puluh (90) hari dari tarikh diluluskan.
2. Permit Import bagi haiwan dan produk haiwan akan dikeluarkan dalam tempoh dua (2) hari bekerja setelah menerima permohonan.
3. Lesen ladang-ladang ternakan, pusat-pusat penyembelihan dan kilang makanan haiwan akan diluluskan dalam tempoh sembilan puluh (90) hari setelah menerima permohonan dengan syarat semua butiran yang telah ditetapkan dipenuhi.
4. Permit Eksport dan Sijil Fitosanitasi bagi tumbuhan dan produk tumbuhan akan dikeluarkan dalam tempoh tiga (3) hari bekerja setelah menerima permohonan (tidak termasuk rawatan dan analisa risiko makhluk perosak untuk tumbuhan).
5. Permit pembinaan kolam dan tasik bagi akuakultur akan dikeluarkan dalam tempoh sembilan puluh (90) hari setelah menerima permohonan dengan syarat semua butiran yang ditetapkan dipenuhi.
6. Sijil kelulusan Pendaftar bagi Penyata Kewangan Beraudit yang teleh diperakukan oleh Jemaah Pengarah akan dikeluarkan dalam tempoh sepuluh (10) hari bekerja
7. Semua keputusan permohonan oleh Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) All akan dimaklumkan dalam tempoh sepuluh (10) hari bekerja.
8. Semua permohonan yang memerlukan kelulusan Pejabat Wakil Pendaftar akan dimajukan ke pejabat tersebut dalam tempoh sepuluh (10) hari bekerja.
9. Kursus Sijil Pertanian dua (2) tahun dengan pengambilan seratus (100) pelajar setiap tahun hendaklah dijalankan.
10. Kursus jangka pendek untuk tiga puluh (30) orang petani dan dua puluh (20) latihan "In-Situ" untuk petani dan pengusaha hendaklah dijalankan di semua Pusat Latihan Pertanian (ATC) setiap tahun.
11. Keputusan khidmat analitikal ke atas tanah, tumbuhan, baja, sisabaki racun makhluk perosak, produk makanan dan diagnostik veterinar akan siap dalam tempoh enam puluh (60) hari setelah menerima sampel.
12. Permintaan ke atas maklumat tanah sedia ada akan dilayan dalam tempoh dua (2) hari bekerja setelah menerima permohonan.